Kankalin Ház – Otthon Lét Központ

Oszd meg az ismerőseiddel is:

Szponzorált tartalom

A legfontosabbakat otthon tanuljuk. A minta, amit gyerekként észrevétlenül magunkba szívunk, egész életünkre elkísér. Ezért fontos, hogy a gyermekeink megtapasztalják, hogyan hajt csírát a mag, mennyi munka és türelem kell ahhoz, hogy érett paradicsomok mosolyogjanak a kertünkben. Megtanulják, hogy fontos, mi kerül az asztalra és hogy az étkezések családi, baráti események lehetnek, kis ünnepek a hétköznapokban.

 TransferWise

A Kankalin Ház – Otthon Lét Központ azzal a céllal jön létre, hogy teret adjon mindenkinek arra, hogy ápolja, illetve megismerje az élet azon egyszerű, kis, hétköznapi dolgait. Amelyeket ha jól csinálunk, észrevétlenül megszületik életünkben a boldogság.

Mert az, hogy hogyan érezzük magunkat, nap mint nap, hogy mit teszünk a magunk, a szeretteink és a tágabb környezetünk boldogságáért gyakran nem a nagy dolgokon, nem a látványos cselekedeteken múlik, hanem azon, hogy hogyan tudjuk a leghétköznapibb dolgokat megtölteni vidámsággal, szeretettel, értelemmel.

A Kankalin Házba várjuk a gyerekeket, mint egy játszóházba, de abban a pár órában nem játszanak, hanem együtt dolgozunk, létrehozunk valamit, elkészítünk, alkotunk valamit. A koruktól függően főzünk vagy sütünk valamit, vagy összedobunk egy salátát. Természetesen kis létszámú csoportban gondolkodunk (kb 6 fő). Kimegyünk a kertbe, leszedjük a hozzávalókat, előkészítjük és együtt elkészítjük az ételt. Közben beszélgetünk az őket foglalkoztató dolgokról.

Lehet kertészkedni, kerítést festeni, gombot felvarrni. A lényeg, hogy együtt csináljunk valami hasznosat, hogy átérezzék a munka örömét, a mindennapos tevékenységek alkotói szépségét. Ezek közösségi, családi, baráti élmények lehetnek, ha közben jókat beszélgetünk.

Idősebbekkel töltünk káposztát, főzünk húslevest, sütünk kenyeret a búbos kemencében. Baráti társaságokkal, céges csapatépítő tréningeken tölthetünk kolbászt, nyársalhatunk, süthetünk lángost, készíthetünk lekvárt, szörpöt, savanyúságot. Ezeken az alkalmakon is a hangsúly azon van, hogy együtt, beszélgetve létrehozunk valami egyszerűt, ami a hozzáadott emberi értékektől válik nagyszerűvé. A legfinomabb az az étel, amit otthon, együtt készítünk el: nem hibátlan, egyszerűen tökéletes.

Egyéni foglalkozásokra is hívom mindazokat, akik őrzik lelkük mélyén a nagyszülőknél töltött nyarak emlékét. Akik még eljártak a mezőre kapálni, kukoricát törni. Akik, érzik még a kemencéből éppen kivett kenyér ropogós illatát, a szilkében keményen álló szilvalekvár ízét és még hosszasan sorolhatnám.

A terápia lényege, hogy térjünk vissza a gyökerekhez, dolgozzuk meg a földet, gondozzunk egy kertet, a semmiből hozzunk létre valami finomat. Közben beszélünk az éppen aktuális gondról. Igyekszem útmutatást adni, segíteni, de nem akarom, hogy a kedves vendég egy kanapén elnyúlva belefeledkezzen az önsajnálatba és kényelmesen szenvedjen.

Lehet sírni, meg is kell szenvedni sok mindent ebben az életben, de közben csináljunk valamit. A foglalkozás végén ott lesz egy illatozó sütemény, egy színes saláta, vagy egy gőzölgő húsleves. Hiszem, hogy az, aki épp úgy érzi, hogy elveszett, hogy nem való semmire rögtön megérzi, hogy talán mégis, hisz itt van a kézzelfogható bizonyíték. Közhely, hogy a munka nemesít, de hiszem, hogy igen. A jó dolgok nem csak úgy megtörténnek velünk, hanem sokat teszünk értük.

A mai világot a mindent könnyedén, gyorsan szemlélet uralja. Mindenki instant akar mindent és ha nem működik, gyorsan lecseréli. Sajnos a kapcsolataink is ilyenek, felületesek és a kényelemről szólnak.

Emlékszünk még a Kis Hercegre? „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél: az teszi olyan fontossá a rózsádat.” (Antoine de St Exupery)

A Kankalin Ház/Primrose Hut projekt teljes egészében az alábbi linken érhető el, ám ez angol nyelvű:
https://www.kickstarter.com/projects/1736067347/primrose-hut-home-time-centre.

A projekt Facebook oldalán van magyar nyelvű leírás a projekt lényegéről, és a crowdfunding működéséről, illetve válasz néhány eddig felmerült kérdésre: https://www.facebook.com/primrosehut/.

 KONYV

Leave a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..